JESTEŚ TYM, CO JESZ

Masz kłopoty z trądzikiem, suchą skórą, częsty katar, bóle brzucha, migreny, czujesz się zmęczona i ociężała? Borykasz się z którymś z tych objawów od lat i myślisz, że po prostu masz takie skłonności? Nawet nie przypuszczasz, że twoje złe samopoczucie może mieć związek z tym, co jesz.

 

KTO POWINIEN WYKONAĆ TESTY NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ ?

 

W ASPEKCIE PRZECIWSTARZENIOWYM:

  • każdy, kto w ramach profilaktyki chce uzyskać wiedzę o tym, co powinien jeść (co mu służy, a co szkodzi zdrowiu)

W TERAPIACH ESTETYCZNYCH:

  • testy są niezbędne w skutecznym leczeniu otyłości, cellulitu, w modelowaniu sylweki – redukcja tzw. pszennego brzucha), zanikania talii, odkładania się tłuszczu na plecach oraz w rewitalizacji skóry twarzy i ciała.

W TERAPIACH LECZNICZYCH:

  • zdiagnozowanie nietolerancji pokarmowej wspomaga leczenie wielu przewlekłych chorób: leczenie trądziku, skóry suchej, naczyniowej, atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, alergii skórnych. Wskazaniem do wykonania testów powinny też być: częste nieżyty górnych dróg oddechowych, afty w jamie ustnej, migreny, przewlekłe dolegliwości żołądkowo--jelitowe,  cukrzyca typu II, przewlekłe zmęczenie i obniżenie nastroju, depresja i stany lękowe, choroby
    stawów i kręgosłupa.

 

DLACZEGO WARTO WYKONAĆ TESTY NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ ?

Układ pokarmowy jest jednocześnie naszym największym organem immunologicznym. Nietolerancja pokarmowa może wywołać przewlekły stan zapalny w organizmie wpływający na nasze zdrowie i samopoczucie.

Objawy, które powinny być wskazaniem do wykonania testu na nietolerancje pokarmową:

  • skórne: atopowe zapalenie skóry, trądzik, łuszczyca, sucha skóra,
  • ze strony układu pokarmowego: zaparcia, bóle brzucha, zespół jelita nadwrażliwego,
  • zespół przewlekłego zmęczenia, wahania nastrojów, stany lękowe, kłopoty z koncentracją,
  • częste migreny, zawroty głowy, zaburzenia snu,
  • częste nieżyty górnych dróg oddechowych,
  • choroby reumatyczne, bóle kręgosłupa, obrzęki dłoni, stóp i stawów,
  • cukrzyca typu II,
  • otyłość i cellulit.

 

JAK PRZEBIEGA WYKONANIE BADANIA NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ?

W VIVA-DERM proponujemy pacjentom badanie polegające na oznaczeniu przeciwciał IgE w surowicy krwi – przeciwciała te są wytwarzane przez organizm przeciw konkretnym spożywanym przez nas produktom i składnikom żywnościowym. Testy polegają na badaniu krwi pobranej od pacjenta i pozwalają precyzyjnie zdiagnozować, jakie produkty i składniki wywołują u nas nietolerancję pokarmową.

Testy zawsze są poprzedzone przeprowadzonym w naszym gabinecie kompleksowym wywiadem i badaniem internistycznym.

  • Krew pobierana jest w gabinecie VIVA-DERMw poniedziałki i wtorki.
  • Pacjent powinien być na czczo lub trzy godziny po lekkim posiłku.
  • Po dwóch tygodniach pacjent otrzymuje wynik testu i korzysta z kolejnej konsultacji u lekarza, który ustawia indywidualny program dietetyczny.

Leczenie nietolerancji pokarmowych polega przede wszystkim na czasowym wyeliminowaniu jednego lub wielu produktów podejrzewanych o wywołanie zmian zapalnych. Stopień alergizacji poszczególnych produktów spożywczych jest oznaczany skalą od 1 do 4 w zależności od nasilenia reakcji. Po pewnym okresie przestrzegania indywidualnie opracowanej diety ponownie wykonane testy często wykazują, że układ immunologiczny jelit przestaje reagować na zdiagnozowane produkty pokarmowe lub reaguje na nie znacznie słabiej.

 

Badanie przeprowadzone w VIVA-DERM ma certyfikat walidacji (potwierdzona dokładność oznaczenia).

 

Spożywanie wysoko przetworzonej żywności i degradacja środowiska, w którym żyjemy, coraz częściej powodują, że układ odpornościowy jelit zaczyna traktować pozornie niegroźny dla zdrowia pokarm jak wroga, którego należy zniszczyć. Większość z nas słyszała, że nietolerancja pokarmowa może być wywołana przez niektóre produkty pochodzenia roślinnego (np. pszenicę i orzechy) oraz zwierzęcego (mleko, owoce morza itd.), a także sztuczne barwniki i konserwanty pokarmowe (słynne E). Niewiele jednak osób ma świadomość, że uczulać może nas dosłownie wszystko, nawet produkty uchodzące za bardzo zdrowe (owoce, chude ryby itd.) albo takie, które przez wiele lat nasz organizm dobrze przyswajał. Do osłabienia bariery odpornościowej jelit oprócz spożywania wysoko przetworzonej żywności przyczyniają się: zażywanie leków (antybiotyki, leki przeciwgrzybicze, niesteroidowe leki przeciwzapalne), zakażenia wirusowe i bakteryjne, palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu, długotrwały stres i zanieczyszczenie środowiska.

Nietolerancja pokarmowa była kiedyś trudna do zdiagnozowania. Wiele osób przez całe lata borykało się ze swoimi dolegliwościami, uważając, że nic się z tym nie da zrobić (np. myśląc: od dzieciństwa mam skłonności do wałeczków tłuszczu na brzuchu, albo: w mojej rodzinie często występują migreny lub trądzik). Obecna wiedza medyczna wiele w tym zakresie zmieniła. Kompleksowa diagnostyka i skuteczna terapia pozwalają na ponowne cieszenie się dobrym zdrowiem, wyglądem i samopoczuciem. Testy na nietolerancję pokarmową warto wykonać profilaktycznie, nie czekając, aż się pojawią dokuczliwe objawy.